Svendborg –

en by i udvikling

I Svendborg investeres der i at skabe de bedste rammer for det gode liv.

investering-udvikling.jpg

Svendborg er en historisk velbevaret by på vej mod nye tider. De seneste år har offentlige og private millioninvesteringer i bymidten og havnemiljøet været med til at sætte skub i en udvikling, der nu er i fuld gang.

I 2023 flytter Danmarks førende maritime uddannelsesinstitution, SIMAC, ind i helt nye bygninger på havnen, og ved siden af SIMAC bygger UCL nu et nyt uddannelsescenter for cirka 1000 studerende, svarende til en fordobling af deres nuværende antal. Udover de kommende uddannelsesinstitutioner, som vil bidrage til et endnu mere levende miljø på havnen, finder man også nye boligbebyggelser med kvadratmeterpriser, som nærmer sig hovedstadens.

Den positive udvikling gælder også erhvervslivet i Svendborg Kommune. I DI’s seneste undersøgelse af erhvervsvenlighed i de danske kommuner er Svendborg rykket hele 18 pladser frem. Når det kommer til sagsbehandlingstid og dialog med kommunen, ligger Svendborg nu i top ti. Desuden kan Svendborg se frem til endnu flere statslige arbejdspladser, når et nyt skattecenter med 100-125 specialister i 2023 rykker ind blot 500 meter fra Tankefuld.

Fra storbyen til

landskabsbyen Tankefuld

Svendborg har altid tiltrukket livsnydere fra hele landet. Men i disse år oplever vi et regulært boom i tilflytningen – særligt frahovedstadsområdet.

Svendborg Kommune er blevet et af landets mest eftertragtede steder at bosætte sig for børnefamilier. De seneste to år har rekordmange børnefamilier realiseret drømmen om at komme ud af storbyen og tættere på naturen og de aktive lokalmiljøer, hvor man kender sine naboer, og børnene på vejen kan lege sammen. 

Samtidig ønsker mange seniorer at flytte fra de gamle villaer i midtbyen til mindre og vedligeholdelsesfri boliger, hvor de ikke skal bruge tiden på græsslåning og småreparationer, men kan prioritere det, der giver mening for dem. På samme måde efterspørger byens mange studerende også små boliger i cykelafstand fra deres uddannelsesinstitutioner.

Derfor er der lige nu en oplagt mulighed for at skabe en blandet bydel i Tankefuld med rum for fællesskab mellem mennesker i forskellige livsfaser, uanset om det er den unge børnefamilie, pensionisten eller den studerende.

Tilflytningsboom Svendborg

Udvikling af indbyggertallet de sidste 5år i Svendborg. Kilde: Svendborg Kommune

Tilflytning fra indenfor broerne i København til Svendborg kommune, Kilde: Svendborg Kommune

Nettotilflytning af småbørnsfamilier. Kilde: Danmarks Statistik.

“Tankefuld skal ikke

blot være et boligområde.

Tankefuld skal være et

leveområde, hvor naturen,

sammenhængskraften

og fællesskabet hersker.”

Rikke Berg, Direktør for Miljø og Teknik, Svendborg Kommune

Udvikling af boliger de sidste 5år i Svendborg. Kilde: Svendborg Kommune

Tilflyttet boligtype i Svendborg i 2022. Kilde: Svendborg Kommune

Cittaslow – udvikling med omtanke

Svendborg Kommune blev som den første danske kommune optaget i det internationale Cittaslow-bynetværk. Cittaslow udspringer af slowfood-bevægelsen, som handler om at tænke, planlægge og handle i overensstemmelse med værdier som livskvalitet og stedsidentitet.

Cittaslow har på den måde haft stor betydning for, at der er blevet værnet om Svendborg som en velfungerende historisk velbevaret handelsby med et slynget netværk af gågader med attraktive lokale små butikker.

Som Cittaslow-kommune ønsker Svendborg Kommune at fremme det gode liv ved at vægte de bløde aspekter af tilværelsen som eftertænksomhed, kvalitet og nærvær.

Grundtankerne bag Cittaslow

– Værne om stedets sjæl og identitet

– Skabe samspil mellem tradition og nye tider

– Skabe lokal sammenhæng

– Fokus på alt det bedste, lokalsamfundet byder på.

Svendborgs primære udviklingsområderSvendborg by skal videreudvikle sin rolle som hovedby for hele Sydfyn med særligt fokus på udviklingen af Svendborg by og havn samt Tankefuld som de primære byudviklingsområder. Kommuneplan 2021 - 2033 er med til at sikre denne udvikling, ved at fastsætte en række mål og retningslinjer for den fremadrettede udvikling af områderne.

Politisk fokus på Svendborgs primære udviklingsområder

Svendborg Kommune videreudvikler Svendborgs rolle som hovedby for hele Sydfyn med særligt fokus på udviklingen af havnen og Tankefuld som de to primære byudviklingsområder.

Kommuneplanen for 2021-2033 er med til at sikre denne udvikling ved at fastsætte en række mål og retningslinjer for den fremtidige udvikling af områderne. Ved kommuneplanens vedtagelse sikres der politisk fokus på at følge projekterne til døren.

Landsbyerne

Der kan udvikles villaer eller rækkehuse i og omkring karakterfyldte landsbymiljøer.

Landskabsbyen

Tankefuld

I Tankefuld kan der bygges boliger udviklet i samspil med naturen og med fælleskabet i fokus.

Svendborg Havn i midtbyen

Der kan udvikles lejligheder på havnen midt i den sydfynske kulturhovedstad.

Tankefuld er et af Svendborgs primære udviklingsområder – både nu og i fremtiden.

Tankefuld er et af Svendborgs primære udviklingsområder – både nu og i fremtiden.